2011 m. vasario 14 d., pirmadienis

Naminė duona



Tai, mano antras bandymas išsikepti namuose duoną ir galiu pasidžiaugti, kad bandymas pavyko ir už receptą bei raugą esu dėkinga Aridanai:)


Reikės:
apie 2,3 kg kvietinių miltų (duonai geriau naudoti ne aukščiausios rūšies miltus)
250g cukraus
1v.š druskos
kmynų (galima ir kitų grūdų,  kokių patinka)
vandens
stiklinės raugo(apie 200ml) (kaip pasigaminti raugo pačioms, skaitykite čia )


Duonos kepimas vyksta 4 etapais

  1. Puode išmaišome 1,5l vandens, 1v.š kmynų ir 2 v.š cukraus ir kaitiname iki užvirimo
  2. Kitame inde išmaišome 4v.š miltų, 1v.š druskos ir 1st (200ml) vandens. Gautą mišinį supilame į 1 etapo užkaitintą mišinį. Kai gauta masė atvėsta, supilame turimą raugą. Viską išmaišome ir paliekame 2 paras, kambario temperatūroje.
  3. Praėjus 2 parom, į išrūgusią masę įpilti 1 st. cukraus, galima ir mažiau. Nuo gautos masės, nupilti stiklinę ar daugiau gauto raugo ir padėti į šaldytuvą, kitam kartui.
  4. Iš likusios masės užminkyti tešlą su 2 kg miltų, aš maišau truputį rugnių miltų ir kvietinių. Geriau, kad miltų nebūtų per daug, kad tešla šiek tiek liptų prie rankų. Gautą tešlą įšdėlioti į kepimo skardas, uždengti su rankšluostėliu ir palikti 10-12 valndų, kad pakiltų. Kepti 180-200laipsnių orkaitėj apie 30-45min.

Skanaus!

7 komentarai:

  1. Indre, o galetum koki skaniu sveikuolisku sausainiu receptuka cia idet?? ka turiu omeny sveikuolisku...na tokiu, kuriuos valgant neitu viskas i mase :)) zinai reik susigrazinti formas po gimdymo, o taip megstu sausainukus, torciukus ir pan...sakau reik kokius ale sveikuoliskus, kuriuos galeciau prisikast prie kavytes ir labai nuo to nestoreciau :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. cha cha Erika :) prajuokinai :)nu zinok kad nesu daug isbandziusi sveikuolisku saldumynu :)) nebent avizinius sausainius is beatos receptu :) gal jie maziau turi kaloriju nei kitokie :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. man labai patinka tavo receptai, taip, kad tau uzduotis surasti ir isbandyti, o veliau paplatinti koki super duper sausainuku receptuka... taip pat "namiokas" i ateiti...jau pradek ziureti kokiu skaniu patiekalu receptu kepimui ant lauzo (zuvies, sonkauliuku ir pan...saslikai pabode :))
    Aciu tau uz si saunu tavo puslapiuka :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. sveikute va ir iskepiau duonele pagal tavo receptuka.Gavosi kietesne ir netokia puri kaip tavo, bet vistiek skani.Standumo manau pridejo tai kad kepiau beveik vien is ruginiu miltu.Dabar bandysiu kep is kvietiniu tai gal gausis kaip tavo:))

    AtsakytiPanaikinti
  5. Ramune,aš irgi manau kad su ruginiais miltais ji gaunasi sunkesne ir ne tokia puri, bet manau sveikiausia ir yra ruginių miltu :)) Aš kiekvieną kartą kai kepu duoną vis bandau kažką pakeisti, kažko naujo pridėti, taip kad linkiu sėkmės ir tau tolimesniuose bandymuose ;)

    AtsakytiPanaikinti
  6. sveikute, vel kepiau duonyte sykart su selenom gavosi suuuppeeer:))))))

    AtsakytiPanaikinti
  7. Smagu Ramune! As siandien minkysiu tesla, o rytoj kepsiu. Vel dvieju rusiu, su vaisiais ir riesutais ir paprasta su grudais

    AtsakytiPanaikinti